Territori

Ens trobem a tocar de la incomparable Costa Daurada, marc emblemàtic de la mediterrània on gaudim del clima suau i benigne que ja va seduir l’Imperi Romà. És una destinació ideal per gaudir-la en família ja que tant el litoral com l’interior són rics en patrimoni cultural, històric i natural amb una gran oferta d’oci i activitats a l’aire lliure entre paisatges de gran bellesa. Cultura,  història, natura… i  gastronomia, com a vèrtex d’una terra rica i plena de vida.

Som al Priorat, comarca formada per vint-i-tres municipis, amb capital a Falset. Se situa al límit Nord Oest de la serralada Prelitoral de la qual en forma part la Serra de Prades que s’obre en direcció a la serra de Llaberia separant la comarca.

És aquí on destaquen les dues denominacions d’origen de vi que donen renom al territori; la DOQ Priorat i la DO Montsant.

LA D.O.Q. Priorat

Els monjos cartoixans van començar a conrear vinyes en aquesta comarca l’any 1262. Des d’aleshores, malgrat la poca fertilitat del terreny, les acusades oscil·lacions tèrmiques i el clima extremadament sec, s’hi ha produït un vi de gran qualitat.

Aquesta denominació d’origen agrupa els municipis de Bellmunt del Priorat, Gratallops, el Lloar, la Morera de Montsant, Poboleda, Porrera, Torroja del Priorat, la Vilella Alta, la Vilella Baixa i una part dels pobles de Falset i el Molar.

Els vins es caracteritzen per procedir d’una verema de rendiments molt baixos. Això es deu al sòl de llicorella, una pedra de tipus pissarra, gris i aspra, característica de la comarca.

S’elaboren fonamentalment vins negres, a partir sobretot de les varietats carinyena i garnatxa. Són densos, forts, brillants i persistents.

Els vins blancs es fan amb garnatxa blanca i pedro ximénez, i són madurs i penetrants. També s’hi produeixen rosats, rancis i dolços.

En general, els vins del Priorat passen una fermentació llarga. Són especialment apreciats els envellits en roure.

La D.O. Montsant

La Denominació d’Origen Montsant va néixer el 2001 amb la voluntat d’agrupar els trets distintius d’una sèrie de cellers que ja constituïen una subzona de la Denominació d’Origen Tarragona.

El clima de la zona és continental, amb significatives diferències de temperatures entre el dia i la nit, fet que influeix especialment en la maduració del raïm. Els ceps que s’hi conreen es caracteritzen per tenir un rendiment no gaire alt. Aquesta característica ha contribuït a fer que els seus vins siguin especialment apreciats.

Es produeixen sobretot vins negres de guarda – és a dir, que passen un temps en bóta abans de passar a l’ampolla – amb varietats de raïm ull de llebre, garnatxa blanca i carinyena.

Pels vins blancs es fan servir preferentment les varietats garnatxa blanca i macabeu. També s’hi elaboren vins de licor com misteles, vi ranci i vi dolç.

L’experiència de tastar els vins en el seu lloc d’elaboració et permetrà entendre com la Mediterrània, el sol i el paisatge variat han influït en el seu cos, en la seva aroma i en el seu sabor. Si proves els vins del Priorat, apreciaràs el gust singular que hi dóna la terra de llicorella.

El Montsant, també parc natural, és una serra de gran simbolisme a les comarques tarragonines. La seva impactant orografia, emmurallada per cingleres i roquissars de conglomerats oligocènics, mostra la petjada de l’activitat humana lligada a un important patrimoni natural, que aplega una elevada diversitat biològica. És un indret ideal per a activitats de natura, senderisme, fotografia, etc.

Tots els pobles que hi ha escampats pels llocs arrecerats són interessants, però, per destacar-ne alguns punts, podem fer, per exemple,  una visita a l’interior de l’antiga mina de plom, la Mina Eugènia, a Bellmunt del Priorat, o bé els pobles de Torroja, la Morera de Montsant, la Vilella Alta i la Vilella Baixa (també anomenada la Nova York del Priorat degut als seus emblemàtics edificis que recorden, segons d’on se’ls miri, un conjunt de gratacels), la Casa dels Frares de Gratallops, Cabassers i el seu retaule gòtic de Santa Maria i Ulldemolins amb l’església renaixentista, veïna de Cornudella de Montsant, o Albarca als peus del Montsant, entre la solana i l’obaga de la muntanya, d’origen musulmà i lligat amb les llegendes i històries de Siurana, on destaca l’absis romànic de la seva església.

Cornudella de Montsant se situa al nord-est de la comarca del Priorat, a la vall del riu Siurana i és el nexe d’unió entre la Serra del Montsant i les muntanyes de Prades. I no patiu! Cornudella està protegida per les ermites de Sant Joan Petit i Sant Joan del Codolar, no cal dir-ho, situades en indrets d’inigualable bellesa.

Ben a prop però, trobarem el poble de Prades, situat en un altiplà d’uns 950m sobre el nivell del mar i al bell centre del massís de les Muntanyes de Prades, entre el Camp de Tarragona, Conca de Barberà i Priorat. La seva climatologia particular refresca l’ambient i ens proporciona un aire pur i captivador que ens farà alliberar de tota aquella càrrega negativa.

Trobareu rutes aptes tant per bicicletes de carretera com per aquelles de muntanya. No dubtis en demanar informació sobre cada una d’elles ja que s’adapten a totes les teves necessitats. Estan elaborades prestant molta atenció a cada detall, passant per aquelles zones amb un encant sensible, desafiant-vos amb aquells ports de muntanya que tant provoquen i emocionen travessar.

Subscriu-te al nostre newsletter

Subscriu-te al nostre newsletter

Subscriu-te al nostre newsletter si vols rebre les últimes novetats sobre les activitats que organitzem a Priorat Bike Experiences!

T'has subscrit correctament!